Clive Architects remodels the microsoft excellence center : Canada

 The ever-growing workforce of the global tech-giant, Microsoft, prompted the company to relocate and expand their Vancouver offices into a 142,000 square feet space into a newly renovated department store building in Downtown Vancouver. Specifically the Microsoft Excellence center , Canada was to be remodeled by the American architectural firm  Clive  Willinson architects  ; tasked with the duty of the expanding new spaces for two gaming units and a software developer company.  

The remodel removed the solid facade , and re-skinned the building with a new glass curtain wall, exposing the spectacular views of the city and the surrounding landscapes. Occupying the top two floors of the building, the new open workplace takes full advantage of expansive views. Designed for future flexibility as the business model morphs with anticipated future developments. The workplace is supported with a wide variety of open and enclosed collaboration spaces to facilitate the various work-flow needs.
Included throughout are amenity spaces, such as a distinctly unique reception area adjacent to a café with espresso bar for staff and visitors, a game room, and technology spaces including a maker lab where employees can explore creative ideas for new projects.
The design team drew upon the distinct natural setting of the company’s Seattle headquarters as well as the natural landmarks of Canada’s Lower Mainland to inform the architecture. the airy, branch-like ceiling structures and the more grounded, boulder-like enclosures are a visual reference to canopies and roots, respectively, of the giant tree specimens unique to the area. To capitalize on existing conditions, an existing void in the upper level’s floor slab was utilized to introduce a communicating stair that spans and connects the two floors, as the trunk of a tree connects its disparate parts.
The expansive floor plates are defined by neighborhoods of open work benches woven together with circulation paths that purposefully expand to incorporate open and semi-enclosed collaboration “rooms.” Moments of vibrant color punctuate these collaborative spaces as well as strategically located social gathering areas, such as the hubs for meeting and eating and multipurpose rooms. The new occupants have responded very postively to the design concept of simultaneously revealing the workings of the architecture and expressing an aspirational theme of working community within a naturalistic, wood-framed setting.
PHOTOGRAPHY BY EMA PETER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s