Spanish architect dreams ups modular disaster relief homes

For the execution of this project a rationalized constructive system is proposed, with metal tubes arranged in a lattice shape, defined a basic module with 37 m² of area. The trellis is turned 45 degrees in relation to the floor gaining main prominence in the facade besides working correctly in the stabilization of the set. 

For the closures, the 10 cm apparent concrete block was chosen, seated in a juxtaposed way and tied to the structure, creating a more solid and welcoming environment. This proposed prefabrication system seeks to adapt both in the industrial process and the traditional construction site, since concrete blocks and steel pipes are well received in both conditions.

img_1_1534267474_dc5c7986daef50c1e02ab09b442ee34f

The basic unit presented is flexible occupying a projection of 25 m² in the ground (3.20×8.44m) and is divided into two floors connected by a ladder type maleiro, executed with profiles of 3x3cm. The intention in this study is to leave the system purposely open enabling it for large and small builders and for large or small housing complexes. The unit can also be thought for several uses at different scales

img_2_1534267474_93dd4de5cddba2c733c65f233097f05aimg_3_1534267474_e88a49bccde359f0cabb40db83ba6080img_4_1534267474_11364907cf269dd2183b64287156072aimg_5_1534267474_ce08becc73195df12d99d761bfbba68dimg_8_1534267474_a13ee062eff9d7295bfc800a11f33704 (1)refuge-ht-fpcamp-designboom-1800

.

 

Advertisements

Clive Architects remodels the microsoft excellence center : Canada

 The ever-growing workforce of the global tech-giant, Microsoft, prompted the company to relocate and expand their Vancouver offices into a 142,000 square feet space into a newly renovated department store building in Downtown Vancouver. Specifically the Microsoft Excellence center , Canada was to be remodeled by the American architectural firm  Clive  Willinson architects  ; tasked with the duty of the expanding new spaces for two gaming units and a software developer company.  

The remodel removed the solid facade , and re-skinned the building with a new glass curtain wall, exposing the spectacular views of the city and the surrounding landscapes. Occupying the top two floors of the building, the new open workplace takes full advantage of expansive views. Designed for future flexibility as the business model morphs with anticipated future developments. The workplace is supported with a wide variety of open and enclosed collaboration spaces to facilitate the various work-flow needs.
Included throughout are amenity spaces, such as a distinctly unique reception area adjacent to a café with espresso bar for staff and visitors, a game room, and technology spaces including a maker lab where employees can explore creative ideas for new projects.
The design team drew upon the distinct natural setting of the company’s Seattle headquarters as well as the natural landmarks of Canada’s Lower Mainland to inform the architecture. the airy, branch-like ceiling structures and the more grounded, boulder-like enclosures are a visual reference to canopies and roots, respectively, of the giant tree specimens unique to the area. To capitalize on existing conditions, an existing void in the upper level’s floor slab was utilized to introduce a communicating stair that spans and connects the two floors, as the trunk of a tree connects its disparate parts.
The expansive floor plates are defined by neighborhoods of open work benches woven together with circulation paths that purposefully expand to incorporate open and semi-enclosed collaboration “rooms.” Moments of vibrant color punctuate these collaborative spaces as well as strategically located social gathering areas, such as the hubs for meeting and eating and multipurpose rooms. The new occupants have responded very postively to the design concept of simultaneously revealing the workings of the architecture and expressing an aspirational theme of working community within a naturalistic, wood-framed setting.
PHOTOGRAPHY BY EMA PETER