Stunning images of the spectacular Wave building just completed in Demark

The Wave Development – design by Henning Larsen Architects in Jutland, Denmark reached it’s final completion following an eleven-year construction period interrupted by the global financial crisis, Henning Larsen’s The Wave apartment building in Vejle,

The Wave incorporates an open, public pier – establishing it as a social and residential hub, and an enduring presence in the vitalization of the Vejle waterfront.


After construction efforts were re-initiated in 2015, the final three towers are complete – fulfilling Henning Larsen‘s original vision. Its five iconic crests rising above Vejle Fjord, The Wave stands as an architectural tribute to local heritage and geography.

“The land surrounding Vejle is unique for its rolling hills, which are an uncommon sight in Denmark,”
explains Søren Øllgaard, Partner and Design Director at Henning Larsen.

“We designed The Wave as striking new presence in the Vejle skyline, one that reflects and embodies the surrounding area. We feel our design merges our own contemporary designs with a strong sense of local identity.”

Advertisements

Spanish architect dreams ups modular disaster relief homes

For the execution of this project a rationalized constructive system is proposed, with metal tubes arranged in a lattice shape, defined a basic module with 37 m² of area. The trellis is turned 45 degrees in relation to the floor gaining main prominence in the facade besides working correctly in the stabilization of the set. 

For the closures, the 10 cm apparent concrete block was chosen, seated in a juxtaposed way and tied to the structure, creating a more solid and welcoming environment. This proposed prefabrication system seeks to adapt both in the industrial process and the traditional construction site, since concrete blocks and steel pipes are well received in both conditions.

img_1_1534267474_dc5c7986daef50c1e02ab09b442ee34f

The basic unit presented is flexible occupying a projection of 25 m² in the ground (3.20×8.44m) and is divided into two floors connected by a ladder type maleiro, executed with profiles of 3x3cm. The intention in this study is to leave the system purposely open enabling it for large and small builders and for large or small housing complexes. The unit can also be thought for several uses at different scales

img_2_1534267474_93dd4de5cddba2c733c65f233097f05aimg_3_1534267474_e88a49bccde359f0cabb40db83ba6080img_4_1534267474_11364907cf269dd2183b64287156072aimg_5_1534267474_ce08becc73195df12d99d761bfbba68dimg_8_1534267474_a13ee062eff9d7295bfc800a11f33704 (1)refuge-ht-fpcamp-designboom-1800

.

 

People’s station opens in Yantai china

The People’s Station is a cultural center designed to reinvigorate the sleepy Kwan-Yen district of Yantai. The building is situated just beyond the edge of the business district. With large open entryways, semi-outdoor areas and sections lifted above the ground, the building acts as a nexus that invites visitors to explore the historic core of the city.

The project followed an unusually tight schedule. With the use of  proprietary prefabricated system, the People’s Station was conceived and built in a total of three months. The interior of the People’s Station features a large events hall that is flooded with natural light from pyramidal clear story windows floating above.

1530644531230a2c8ba28-f8f9-4858-ab53-7efd4e514b1c

15306445302823cd52c67-549b-4992-af5f-fe3534fc05ca

The exhibition space expands upwards and diagonally towards the staggered second and third floors where visitors will find a Lounge, a Bookstore, and a Cinema. Outdoor terraces on each level offer elevated views of surrounding historic buildings and the ocean that lies just beyond.

1530644534013f0028228-fa92-4c43-bcc2-a7382d68d1551530644532813e255654f-84f1-4eed-8a69-d0d1b64a3bb615306445302823cd52c67-549b-4992-af5f-fe3534fc05ca (1)15306445302671bcf75a4-d662-4e2a-9186-680bd886fc221530644532813e255654f-84f1-4eed-8a69-d0d1b64a3bb61530644532813e255654f-84f1-4eed-8a69-d0d1b64a3bb61530644534013f0028228-fa92-4c43-bcc2-a7382d68d155
On the ground floor are portable appendages that, when attached, increase the building’s footprint in an accordion-like manner, extending the building’s range of uses. These vehicles, a People’s Canopy and several Tricycle Houses, can also easily collapse and detach from the People’s Station. They can be cycled to other locations as cultural satellites to host activities in hard-to-reach areas in larger Yantai.
1530644532813e255654f-84f1-4eed-8a69-d0d1b64a3bb6
The inaugural event at the People’s Station is a retrospective exhibition of our design work, and is titled Mass Interventions. The building itself is an accumulation of the most exemplary projects created by People’s Architecture Office over the past seven years including the People’s Canopy, the Plugin Prefabricated System, and the Tricycle House. The complex is designed to be a vibrant addition to the larger social fabric of the city of Yantai, actively engaging with its citizens.

New york based outfit – Link Arc – unveils Dynamo future park in Shanghai

Located in the Zhangjiang District of Shanghai, to the east of Pudong, Shanghai Future Park is the meant to form a new centerpiece for the expansion a current technology development intended district. The complex project site borders many different conditions—it is bounded by the urban thoroughfares of Chuanhe Road and Naxian Road to east and west, and the Chuanyang and Zhihui Rivers to the north and south. The site also serves as the terminus of the major public axis of Baiye Road, a planted urban boulevard to the south of the site.

1525811506595Shanghai_Future_Park_SLA_2

The client brief called for an ambitious mix of programs including a performing arts center; an exhibition and gallery space; a library; and an athletic center. This mix of civic uses is intended to create a new hub of civic and urban life for the region. After analyzing the site and program, Link-Arc decided to approach the project from an urban perspective. Instead of creating a typical object building typical for large civic commissions of this nature, the Shanghai Future Park could be conceived as a series of interconnected public zones unified and sheltered by a unique roof structure.

1525811521683Shanghai_Future_Park_SLA_5

1525811521688Shanghai_Future_Park_SLA_6

Link-Arc began from the outside in, proposing three civic spaces, each with different usage and character, and defined by a specific relationship to the site and context. To the north and east, a Sports Park incorporates playing fields and athletic facilities and connects to existing running paths along the banks of Chuanyang River. To the west, a civic plaza called the Culture Park serves as the main public entrance and is defined by a generous public stair. To the south, a Riverbank Park, defined by expansive river views and generous plantings, creates a major new civic amenity, extends the green space of Baiye Road, and increases public connectivity in the region. These spaces are connected via a raised central platform.

1525811490645Shanghai_Future_Park_SLA_121525811486292Shanghai_Future_Park_SLA_4

These spaces are sheltered by a lightweight roof structure which creates a grand civic gesture and unifies the distinct public spaces while reinforcing their individual characteristics. The roof extends over the public stairs of the Culture Park to shelter the main public entrance but is withdrawn from the Riverbank Park to create an open public space adjacent to the Zhihui River with panoramic views of the water and the cityscape beyond. In addition, the roof generates the architecture beneath by implying locations for major programmatic elements.

Beneath the roof, the massing and program arrangement is closely linked to the site strategy. The major program elements are aligned on three axes: the Music Axis, the Sports Axis, and the Cultural Axis. Each major venue in the program is articulated as a conical form (a “core”) which creates an iconic presence within the park and is linked to the design of the roof. Lower masses between the cores hold additional programmed spaces and create additional public zones beneath the floating metal roof. The architecture below the roof is defined by a striated steel skin that unifies the massing and enlivens the building’s exterior form. This skin further improves the building’s sustainable design response by promoting natural ventilation and reducing heat gain on the façade.

Kengo Kuma completes V&A Dundee Scottish museum

Beyond its curved walls, V&A Dundee is reconnecting the city with its beautiful and historic riverside. the museum is at the heart of a £1 billion waterfront transformation, an ambitious 30-year project that is propelling the city towards an improved future. Kuma’s vision for V&A Dundee is that it will be a welcoming space for everyone to visit, enjoy and socialise in – a ‘living room for the city’ – and a way of reconnecting the city to its historic River Tay waterfront.

international centre of design, V&A Dundee will present the brilliance of Scottish creativity and the best of design from around the world. the first ever dedicated design museum in Scotland and the only other V&A museum anywhere in the world outside London, V&A Dundee will provide a place of inspiration, discovery, and learning through its mission to enrich lives through design.Construction of the building is being led by Dundee City Council, with project management from Turner & Townsend. The total cost of design, construction and fit-out is £80.11m.

kengo-kuma-designed-VA-dundee-nears-completion-as-opening-date-is-announced-designboom-X2

V&A Dundee was designed by renowned award-winning Japanese architects Kengo Kuma & Associates, following an international competition, and is Kuma’s first building in the UK. Considered by many as the quintessential Japanese architect of today, Kuma is also designing the stadium for the Tokyo 2020 Olympics.

the three-storey building is itself a testament to great design. Curving concrete walls (there are no straight external walls) hold 2,500 pre-cast rough stone panels, weighing up to 3000 kg each and spanning up to 4m wide, to create the appearance of a Scottish cliff face. There are 21 separate wall sections. V&A Dundee is an impressive 8,000m² building, with 1,650m² of gallery space.

kengo-kuma-v-a-dundee-design-museum-scotland-designboom-05V&A Dundee would help attract new businesses, investors and professionals to the area.

 

kengo-kuma-v-a-dundee-design-museum-scotland-designboom-03V&A Dundee on the historic, Scottish River front Tay.

the new museum would be a catalyst, and point of connection which would brings people and diverse organisations together in a new creative way. it would house hundreds of historically significant objects from the renowned V&A collections alongside prominent loans from across Scotland and around the world,  hosting international touring exhibitions– the only location in the UK outside London.

the V&A Dundee was built with  the best of environmental considerations, with a thirty 200-metre deep bore holes form part of its heating and cooling system, supp -lemented by air source heat pumps on the roof. These provide direct renewable energy for the museum, with 800,000 kWh/annum of heating and 500,000 kWh/annum of cooling.

kengo-kuma-v-a-dundee-design-museum-scotland-designboom-07

Along with V&A Dundee, Kuma is involved in a number of large, ongoing projects, including arts centres in Besançon and Granada.

 

kengo-kuma-v-a-dundee-design-museum-scotland-designboom-06

kengo-kuma-v-a-dundee-design-museum-scotland-designboom-02

kengo-kuma-v-a-dundee-design-museum-scotland-designboom-09

 

kengo-kuma-v-a-dundee-design-museum-scotland-designboom-04

 

 

Jazzy Li’s curation of the Museum of Islamic Art celebrates IM Pei

Yueqi Jazzy Li showcased some of his recent photos on the monumental that is The Museum of Islamic Art, Doha;  eight years after the building completed in Doha. Jazzy Li , who is New York-based  photographer, captures the unique features and the beauty of near decade old façade.  From it delicately balanced glass atrium which allow nature light to flood the entrance to the external façade of the five-storey structure. 

A circular perforated metal chandelier is suspended above two staircases, which are parted to lead up to the galleries, while the floor features a decorative black and brown pattern.A circular perforated metal chandelier is suspended above two staircases, which are parted to lead up to the galleries, while the floor features a decorative black and brown pattern.

New Photos of the Museum of Islamic Art in Doha

The museum was built on an  artificial island, on the Arabian Gulf just off the Doha Corniche – a waterfront promenade, along the bay that borders Qatar’s capital city of Doha. Staggered backwards to rise around a five-storey tower, the blocks house galleries of Islamic artwork arranged around a grand central atrium. On the north side, a glass curtain wall offers panoramic views of the Gulf and West Bay area of Doha from all five floors of gallery space.

New Photos of the Museum of Islamic Art in Doha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The museum designer, Ieoh Ming Pei an American of Chinese disant founded his own architectural practise– IM Pei & Associates, 1955  studying  architecture in MIT.

Close to  his 100th birthday and retired from full-time practice in 1990, Pi has an impressive  portfolio ranging from the Louvre in France,National Gallery of Art East Building in Washington DC, to the Bank of China in his native Hong Kong.

He has received several prestigious awards, including the Pritzker Prize in 1983 and the Royal Gold Medal in 2010.

The exterior geometric form, cladded in French limestone, is mesmerising to observe as the desert sun and night lights activate a constant shadow play,” Jazzy Li  said,

and “The interior geometry is then conceived, executed, and maintained in such purity, rigour, and precision that make wandering through the space a pleasure itself appearing to be symmetrical in plan, one can see the astonishingly perfect alignments of centre lines of stairs, doorways, chandeliers, all the way down to the coffered ceilings and even glass railing open joints,”

New Photos of the Museum of Islamic Art in Doha

 

New Photos of the Museum of Islamic Art in Doha

 

 

New Photos of the Museum of Islamic Art in Doha

 

New Photos of the Museum of Islamic Art in Doha

 

New Photos of the Museum of Islamic Art in Doha

 

Anita Jambor exhibits a cache of Intricately patterned Atria.

 

the unique feature of the atrium is the wide open space it engender, broad. Atriums or Atria are a popular design feature as they  engender  the “feeling of space and light.”

Atria are popular with building users, building designers and building developers. Users like atria because they create a dynamic and stimulating interior that provides shelter from the external environment while maintaining a visual link  with the external environment. As part of her recent travel project, Anita jambor of Vellumlife photography shows off a collection of the captured atriums all around Europe. Her collection boast a wild array of colourful designs and unique patterns.

The National Gallery, London

The National Gallery, London

Alcázar of Seville, Spain

Seville Cathedral, Spain

Alcázar of Seville, Spain

Alcázar of Seville, Spain

The National Gallery, London

Seville Cathedral, Spain

Seville Cathedral, Spain

Seville Cathedral, Spain

British Museum, London